Per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS), även kända som ”evighetskemikalier”, används inom en mängd olika industrier, från elektronik till flygindustrin. Dessa kemikalier har dock också tagit sig in i vardagliga konsumentprodukter, vilket har väckt oro på grund av deras skadliga effekter på människors hälsa.

”PFAS är dessa konstgjorda kemikalier, de förekommer inte naturligt, vi måste skapa dem i laboratoriet,” berättar Dr. Shelley Liu, docent vid Icahn School of Medicine på Mount Sinai, för Euronews Health.

”De är väldigt användbara eftersom de har vattenavvisande, oljeavstötande och fläckresistenta egenskaper, så du kan föreställa dig att de har många användningsområden inom industrin och även i konsumentprodukter,” tillägger hon.

Dessa giftiga kemikalier kan även finnas i vatten, jord och luft, vilket ökar människors exponering. Forskare har nyligen identifierat förekomsten av PFAS i regnvatten nästan överallt på jorden, och de har också hittats i kranvatten och i allt högre grad i frukt och grönsaker.

”PFAS generellt sett, de har denna kol-fluor-bindning som är väldigt stark, så på grund av det är de väldigt svåra att bryta ner,” säger Liu. ”Din kropp bryter inte ner dem och några av dessa PFAS-kemikalier kan stanna i din kropp i åratal, kanske tre till fem år,” tillägger hon.

Dr. Shelley Liu, docent vid Icahn School of Medicine på Mount Sinai

Exponeringen för dessa kemikalier kan vara utmanande att undvika eftersom det sker genom användning av förorenade produkter och de som innehåller dessa kemikalier eller till och med genom att andas in förorenad luft. Forskning har också funnit att dessa evighetskemikalier kan tränga in i blodomloppet genom kontakt med huden.

PFAS är giftiga för människor, med många studier som kopplar dem till en ökad risk för cancer, hormonstörningar, reproduktionsproblem och andra hälsoproblem. Liu tillägger att PFAS-exponering också har kopplats till svagare immunsystemfunktioner, minskad vaccinsvar och högre kolesterolnivåer. ”Även om du har hög exponering betyder det inte nödvändigtvis att du kommer att få sjukdomen, men du kan vara i högre risk,” säger hon.

Medan det kan vara nästan omöjligt att helt undvika dem eftersom de finns nästan överallt, kan man minska sin exponering genom att undvika vissa vardagsprodukter som kan innehålla PFAS.

Non-stick kokkärl eller teflon pannor

Många non-stick grytor och pannor är belagda med en form av PFAS, inklusive en som kallas PTFE, vilket hjälper till att förhindra att mat fastnar. När dessa beläggningar värms, repas eller börjar slitas, kan de brytas ner och släppa ut PFAS i maten som tillagas. För att minska exponeringen bör man välja alternativ som rostfritt stål eller regelbundet byta ut gamla non-stick-kokkärl.

Matförpackningar

PFAS används ibland i engångsmatförpackningar, såsom mikrovågspopcornpåsar, bakplåtspapper, snabbmatsförpackningar och pizzakartonger, på grund av deras förmåga att stå emot fett och olja. Studier har funnit att personer som regelbundet äter ute har högre nivåer av PFAS i blodet jämfört med de som ofta äter hemlagade måltider, vilket tyder på att dessa kemikalier kan överföras från förpackningen till maten. För att minska exponeringen kan man undvika take-away och engångsförpackningar genom att välja hemlagade måltider eller använda behållare märkta som PFAS-fria.

Skönhetsprodukter

PFAS är vanliga tillsatser i många kosmetiska produkter. De finns ofta i produkter som lovar långvariga effekter, såsom solskyddskrämer och vattenfasta mascaror, samt i andra kosmetika som läppstift, ögonskugga och nagellack. För att minska exponeringen för PFAS i kosmetika kan man överväga att använda produkter märkta som PFAS-fria eller kontrollera ingredienslistor för kända PFAS-föreningar.

Personliga vårdprodukter, inklusive mensskydd

PFAS finns inte bara i kosmetika utan även i ett brett utbud av personliga vårdprodukter, inklusive mensskydd. Dessa kemikalier används för att förbättra hållbarheten, fuktbeständigheten och spridbarheten hos olika föremål, vilket gör dem regelbundet använda i krämer och lotioner. Vissa mensskyddsprodukter, såsom bindor och menstruationsunderkläder, använder också PFAS för att förbättra absorptionen. För att minimera exponeringen kan konsumenter söka efter personliga vårdprodukter från märken som specifikt säger att deras produkter är fria från PFAS.

Vatten- och fläckavvisande tyger

En rapport från Toxic-Free Future, en miljöhälsoforskning och påtryckningsorganisation, fann att 72 procent av testade produkter som var märkta som vatten- eller fläckresistenta var positiva för PFAS. Tyger som ger vissa hushållsartiklar som mattor och soffor fläckresistenta egenskaper kan vara behandlade med PFAS, vilket innebär att många riskerar exponering från sina hushåll genom hudkontakt eller genom att andas in damm från dessa produkter.

Liknande gäller för kläder som regnrockar och vattentäta jackor, som ofta får sina vattentäta egenskaper från dessa giftiga kemikalier. För att undvika exponering kan man verifiera om märken har tagit bort PFAS från sina kläder eller hushållsprodukter eller överväga att undvika fläckresistenta och vattentäta föremål helt och hållet.

Dr. Liu nämner också att när allmänhetens medvetenhet om PFAS ökar, kan det uppmuntra industrier att söka alternativ för att få samma vatten- och fläckresistenta egenskaper utan att använda dessa ”evighetskemikalier”.

Det huvudsakliga ansvaret ligger dock hos länderna att reglera PFAS-användningen och begränsa föroreningen. ”Det finns bara så mycket vi som allmänheten kan göra, jag tror att mycket beror på regleringar,” säger Liu.

Källa: Euronews Health, ”How to avoid PFAS: 5 common items to avoid to minimise exposure to ’forever chemicals'”, publicerat den 9 juli 2024.