I dagens samhälle är det svårt att undvika PFAS (per- och polyfluorerade alkylämnen), ämnen som finns i många olika produkter och som kan vara skadliga för vår hälsa och miljö. Men det finns saker vi kan göra för att minska vår exponering.

Först och främst bör vi tänka på vår matvanor. Ät mindre hämtmat och micromat i pappförpackningar, eftersom dessa ofta innehåller fett- och vattenavstötande ämnen som kan innehålla PFAS. Skippa också fisk och skaldjur från svenska insjöar, eftersom kräftor från Sverige har visat sig ha skyhöga halter av PFAS.

När det gäller bakning, välj bakplåtspapper utan PFAS och välj miljömärkta alternativ eller Svanen-märkta produkter för att vara säker. Undvik också stekpannor, kastruller och bakformar med non-stickbeläggningar, såsom Teflon, och välj istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn utan non-stickbeläggningar.

När det gäller skönhetsprodukter, leta efter produkter utan PFAS i innehållsförteckningen. Kolla efter ord som PTFE, polytef och alla ord som innehåller ”perfluoro” och ”polyfluoro”. Miljömärkta produkter garanterar att de inte innehåller PFAS.

För att undvika PFAS i våra skidor och kläder, välj skidvalla utan fluor och impregneringsprodukter som inte innehåller högfluorerade ämnen. Undvik också textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor, soffor och tält. När det gäller kläder och skor, välj inte nytillverkade produkter som innehåller högfluorerade ämnen och välj istället begagnade produkter eller alternativa material.

Sammanfattningsvis finns det många saker vi kan göra för att minska vår exponering för PFAS. Genom att vara medveten om vilka produkter som innehåller ämnena och välja alternativ utan PFAS kan vi bidra till en hälsosammare och mer hållbar livsstil.