Miljögifter i smink och hudkrämer – en guide till säkra alternativ

Smink och hudkrämer är produkter som vi använder dagligen för att ta hand om vår hud och förbättra vårt utseende. Men vad vi kanske inte vet är att många av dessa produkter innehåller miljögifter som kan skada vår hälsa och miljö.

För att skydda vår hälsa och miljön är det viktigt att vara medveten om de miljögifter som finns i våra smink- och hudvårdsprodukter och välja säkra alternativ. I den här artikeln ger vi en guide till de mest förekommande miljögifterna i smink och hudkrämer och hur du kan välja säkra alternativ.

Vanligt förekommande miljögifter i smink och hudkrämer

Många av de smink- och hudvårdsprodukter som vi använder innehåller miljögifter som kan skada vår hälsa och miljö. Här är några av de vanligaste miljögifterna att vara uppmärksam på:

 • PFAS: PFAS är en grupp av kemikalier som används i en mängd olika produkter, inklusive smink och hudkrämer, men är kända för att vara hälsofarliga och miljöskadliga. De är långlivade i naturen och kan påverka vår hälsa negativt. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på deras förekomst och välja alternativ som inte innehåller PFAS.
 • Mikroplaster: Mikroplaster är små plastpartiklar som finns i många skönhetsprodukter och som kan skada vår hälsa och miljö.
 • Parabener: Parabener är en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel i många smink- och hudvårdsprodukter. De är potentiella hormonella störningsmedel och har länkats till cancer.
 • ftalater: Ftalater är en grupp kemikalier som används för att göra plastprodukter mjukare och mer flexibla. De finns i många smink- och hudvårdsprodukter och har länkats till hälsoproblem såsom astma, hormonstörningar och cancer.
 • Syntetiska färg- och parfymämnen: Många smink- och hudvårdsprodukter innehåller syntetiska färg- och parfymämnen som kan skada vår hälsa och miljö.

Hur du väljer säkra alternativ

För att skydda vår hälsa och miljön är det viktigt att välja smink- och hudvårdsprodukter som är fri från miljögifter. Här är några tips på hur du kan välja säkra alternativ:

 • Läs innehållsförteckningen noga: Innan du köper en produkt, läs noga igenom innehållsförteckningen för att se om den innehåller miljögifter.
 • Välj ekologiska och naturliga produkter: Ekologiska och naturliga produkter är ofta fri från miljögifter och bättre för både din hälsa och miljön.
 • Leta efter certifierade produkter: Certifierade produkter som har blivit granskade och godkända av organisationer som ECOCERT och COSMOS är ofta fri från miljögifter.
 • Undvik produkter med lång lista över ingredienser: Produkter med lång lista över ingredienser innehåller ofta fler kemikalier och är mer sannolika att innehålla miljögifter.

Miljögifter i smink och hudkrämer kan skada vår hälsa och miljön. För att skydda vår hälsa och miljön är det viktigt att vara medveten om de miljögifter som finns i våra smink- och hudvårdsprodukter och välja säkra alternativ. Läs innehållsförteckningen noga, välj ekologiska och naturliga produkter, leta efter certifierade produkter och undvik produkter med lång lista över ingredienser för att hitta de bästa alternativen.


					
					

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

 1. Hej,
  Hur vet jag vad som är miljögifter i innehållsförteckningen?
  Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *