En ny undersökning av Naturskyddsföreningen visar att PFAS-föroreningar finns i både yt- och dricksvatten över hela landet. Analysen omfattade prover från 63 fastigheter och ytvatten från 19 sjöar och vattendrag, samt regnvatten, och resultatet väcker oro.

PFAS hittades i alla ytvattenprover och i 92 procent av dricksvattenproverna, vilket indikerar en utbredd spridning. Ämnet trifluorättiksyra (TFA), en ultrakort PFAS, visade sig vara vanligast förekommande och i högre halter än andra PFAS. TFA bildas bland annat som en nedbrytningsprodukt från vissa kylmedel och bekämpningsmedel, och den sprids lätt med regnvatten.

I dricksvatten hittades PFAS-4 i hälften av proverna, och i 11 procent av alla analyserade prover överskreds det kommande gränsvärdet på 4 nanogram per liter, som träder i kraft 2026. Västerås uppvisade de högsta nivåerna på 22 ng/liter. Kommuner som Gävle, Halmstad och Västerås arbetar aktivt för att minska halterna med olika reningstekniker, medan Uppsala redan har haft framgång med sina kolfilter som minskat halterna till obefintliga nivåer i denna undersökning.

Källa: https://www.naturskyddsforeningen.se