Enligt CNN Underscoreds Earth Week är ett växande problem i friluftsindustrin användningen av PFAS, eller evighetskemikalier, i utrustning som kläder och tält. Dessa kemikalier är dock på väg ut, tack vare nya regleringar och en växande medvetenhet om deras miljö- och hälsorisker.

Kalifornien tar initiativ med ett förbud mot PFAS i alla textilier från 2025, och minst 36 andra delstater i USA överväger liknande lagstiftning. Detta har pressat friluftsbranschen att söka alternativ till PFAS för vattenavvisande behandlingar. Varumärken som Keen, Patagonia och Fjällräven är några som redan tagit steg för att eliminera dessa kemikalier från sina produkter. Keen har varit PFAS-fri sedan 2018, och Fjällräven planerar att vara helt PFAS-fri till 2025.

Problemet med PFAS är deras hållbarhet och rörlighet i miljön, vilket gör dem nästan omöjliga att bryta ner. Forskning har kopplat PFAS till allvarliga hälsoproblem såsom njursjukdomar och cancer, vilket ökar risken för kontamination av dricksvatten och en långsiktig påverkan på miljön.

Men det finns hopp. Nya PFAS-fria produkter och behandlingar, såsom de från Nikwax, erbjuder effektiva alternativ för vattenavvisande egenskaper utan de negativa sidorna av PFAS. Dessutom bidrar korrekt skötsel och underhåll av utrustning till att minska miljöpåverkan och förlänga produktens livslängd, vilket är en vinst för både konsumenter och natur.

Denna övergång till PFAS-fria produkter speglar en större trend mot mer hållbara och ansvarsfulla konsumtionsvanor inom friluftsindustrin, vilket är positiva nyheter för både miljön och folkhälsan.

Källa: https://edition.cnn.com/cnn-underscored/outdoors/best-pfas-free-non-toxic-apparel-shoes