Inför påsken höjs en varning för svenska ekologiska ägg, efter att tester utförda av Råd & Rön avslöjat oroande halter av miljögifter som dioxiner, PCB och PFAS. För små barn rekommenderas nu en begränsad konsumtion till högst tre ägg per vecka från de mest förorenade partierna.

Tester visar att ekologiska ägg från svenska höns innehåller högre halter av miljögifter än konventionellt producerade ägg. Detta beror på att ekologiska höns får i sig fiskmjöl som innehåller dessa skadliga ämnen. Med påsken runt hörnet, en tid då äggkonsumtionen traditionellt ökar, uppmanas konsumenter att vara extra försiktiga. För de ägg som innehåller mest dioxiner är sex ägg veckans gräns för ett barn som väger tio kilo, medan PFAS-halten sätter gränsen vid tre ägg per vecka för de mest förorenade äggen.

För vuxna indikerar rekommendationerna att man inte bör konsumera mer än 21 ägg per vecka från de mest PFAS-förorenade partierna för att inte överskrida veckointaget för PFAS. När det kommer till dioxin är gränsen satt till under 45 ägg per vecka för de mest förorenade äggen. Även om det kan verka som mycket, motsvarar 21 ägg bara tre ägg om dagen.

Anna Edberg, ansvarig för livsmedelstester hos Råd & Rön, varnar för att en hög konsumtion av dessa ägg inte bara kan påverka immunförsvaret negativt utan även bidra till ökad risk för olika cancerformer och påverka hjärnans utveckling. Med dessa nya rön uppmanas konsumenter att tänka på mängden ägg de konsumerar under påskhelgen, särskilt när det gäller barns hälsa.

Källa: https://www.radron.se/granskningar/miljogifter-i-alla-ekoagg/

Uppdatering: Svenska Ägg svarar på PFAS-kritiken.